Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΣΤΕΝΗ

Στην κάτω Στενή όπως κάθε χρόνο γίνεται μεγάλη εμποροπανήγυρης που διαρκεί 3 τρεις μέρες και συγκεκριμένα από 31/8/2010 μέχρι 2/9/2010.
Το πανηγύρι αυτό έχει τις ρίζες του πολύ παλιά και πιθανόν να ανατρέχει στα χρόνια που κατοικήθηκε η περιοχή.
Σκοπός του πανηγυριού αυτού απ ότι συμπεραίνεται από το χαρακτήρα που διατηρούσε πριν ελάχιστες δεκαετίες ήταν η πώληση και αγορά ζώων για τις ανάγκες της οικογένειας καθώς και άλλων προϊόντων της περιοχής για αυτό και η αρχική του ονομασία ήταν εμποροζωοπανήγυρης .
Σήμερα έχει μια εντελώς διαφορετική από την αρχική εικόνα αφού κατακλύζεται από εμπόρους που πουλάνε μια σειρά διάφορων και ποικίλων ειδών και συνεχίζει να πλαισιώνεται από κέντρα φαγητού και διασκέδασης με ζωντανή μουσική (κλαρίνα).

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ο ΙΟΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Οι 11 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου



r
Λεπτομέρειες για τον τρόπο μετάδοσης, τη θεραπεία, αλλά και την πρόληψη της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εξέδωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Τι είναι η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;
Η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως από τσίμπημα κουνουπιού, και προσβάλλει ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο.
Πώς μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό του Δυτικού Νείλου;
Μολυσμένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος μετάδοσης είναι μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα (π.χ. άλογα).
Μεταγγίσεις, μεταμοσχεύσεις. Σε πολύ μικρό αριθμό περιπτώσεων έχει αναφερθεί μετάδοση του ιού από μεταμόσχευση οργάνου, μετάγγιση αίματος και σπάνια από την μητέρα στο έμβρυο (συγγενής λοίμωξη).
Ο ιός δεν μεταδίδεται από άτομο σε άτομο. Δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγμα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;
Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς (<1%) εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.
· Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.
· Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.
· Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια,αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.
Πόσο σύντομα εμφανίζονται τα συμπτώματα;
Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού μεσολαβούν συνήθως 2-14 ημέρες (χρόνος επώασης) μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
Πόσο διαρκούν τα συμπτώματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Συνήθως διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.
Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν μόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας για μηχανική αναπνευστική υποστήριξη κλπ).
Υπάρχει εμβόλιο για τον ιό του Δυτικού Νείλου;
Δεν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ιού.
Γιατί λέγεται ιός του Δυτικού Νείλου;
Ονομάσθηκε έτσι, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937.
Σε ποιες χώρες υπάρχουν κρούσματα του Δυτικού Νείλου;
Κρούσματα και επιδημίες λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα έχουν εκδηλωθεί στην Αφρική, την Ασία, τη Μ. Ανατολή (Ισραήλ), την Ευρώπη, την Αυστραλία, ενώ το 1999 αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, όπου μέχρι και σήμερα έχει καταγραφεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων και η νόσος πλέον ενδημεί.
Από το 1996, μετά την πρώτη μεγάλη επιδημία στη Ρουμανία, έχουν αναφερθεί σποραδικά κρούσματα σε ανθρώπους σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ρουμανία, Ιταλία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία). Σημειώνεται ότι στη Ρουμανία εμφανίζονται κρούσματα σε ανθρώπους σε ετήσια βάση.

Το 2009 εμφανίστηκαν σποραδικά κρούσματα στην Ιταλία και εφέτος (2010) στην Πορτογαλία.
Εξάλλου σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται περιστασιακά κρούσματα σε άλογα και άγρια πτηνά και διαπιστώνεται η μόλυνση των κουνουπιών.
Υπάρχει πιθανότητα να μολυνθώ αν κάνω μετάγγιση αίματος ή μεταμόσχευση;
Παρότι υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες αναφορές για μετάδοση του ιού με αυτό τον τρόπο, θεωρείται πολύ σπάνιος τρόπος μετάδοσης.
Τι μπορώ να κάνω για να αποφύγω τη μόλυνση;
* Να αποφεύγω τα τσιμπήματα των κουνουπιών o Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Χρησιμοποιούνται δραστικές ουσίες, μεταξύ των οποίων το DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (Picaridin (KBR 3023)) και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση).

Ο χρόνος δράσης των εντομοαπωθητικών ουσιών κυμαίνεται από 1 έως 4-5 ώρες. Για τα εντομοαπωθητικά που περιέχουν DEET προτιμώνται τα σκευάσματα με συγκέντρωση 30-50% για τους ενήλικες και 10-30% για τα παιδιά.
Δεν υπάρχει αντένδειξη για τη χρήση σε εγκύους και θηλάζουσες μητέρες, ενώ δεν συστήνεται η χρήση τους στα βρέφη μέχρι 2 μηνών. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να επαλείφονται μετά τα αντιηλιακά, και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο της μύτης. Σε όλες τις περιπτώσεις, πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή.
*Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα.
Περιέχουν πυρεθρινοειδή (π.χ.περμεθρίνη), ουσίες που προσβάλλουν το νευρικό σύστημα των εντόμων και τα αποπροσανατολίζουν. Κυκλοφορούν στο εμπόριο στις εξής μορφές: αερόλυμα (αεροζόλ), ταμπλέτες, εξατμιζόμενο διάλυμα, σπιράλ («φιδάκια») κλπ. Πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Δεν πρέπει να εφαρμόζονται στο δέρμα.
* Προσοχή κατά τις σημαντικότερες ώρες έκθεσης στα τσιμπήματα.
Τα περισσότερα είδη κουνουπιών που μεταφέρουν τον ιό τσιμπούν από το σούρουπο μέχρι το χάραμα.
* Χρήση κατάλληλων ενδυμάτων. Ρούχα που καλύπτουν όσο περισσότερο
γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια). Πιο αποτελεσματικά είναι τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
* Συχνά λουτρά καθαριότητας για την απομάκρυνση του ιδρώτα.
*Να αποφεύγω τα κουνούπια στο σπίτι
* Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες που εμποδίζουν την δίοδο κουνουπιών) στα ανοίγματα του σπιτιού (π.χ. παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγοί τζακιού) και περιοδικός έλεγχος και συντήρησή τους.
* Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές με μεγάλη πυκνότητα κουνουπιών ή σε περιπτώσεις που αντενδείκνυται η χρήση άλλων προστατευτικών μέσων (όπως χρήση εντομοαπωθητικών από θηλάζουσες μητέρες και βρέφη). Είναι πιο αποτελεσματικές, όταν είναι εμβαπτισμένες σε εντομοαπωθητικό.
* Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.

Σημειώνεται ότι ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.
* Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητά των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.
* Καλό κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο ενήλικα κουνούπια).
* Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων (προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια).


Πηγή : Web Only ΤΑ ΝΕΑ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΑΖΑ




Χωματερές παντού
Μια βόλτα στους ακάλυπτους χώρους της γειτονιάς σας θα σας πείσει.
Μια επίσκεψη στις παραλίες στα δάση στα ποτάμια θα σας πείσει ακόμη περισσότερο.
Επίσημα οι ανοιχτές χωματερές είναι περίπου 300,ανεπίσημα πόσες λέτε να είναι.
Αμέτρητες μια Ελλάδα εικόνα απέραντου σκουπιδαριού.
Το πρόβλημα είναι γνωστό χρόνια τώρα, πρόστιμα επιβάλλονται αλλά οι χωματερές παραμένουν.
Πότε τέλος πάντων θα μάθουμε να μην απαξιώνουμε το χώρο που ζούμε και κινούμαστε ?
Πότε θα μάθουμε να μην μολύνουμε το περιβάλλον?
Πότε θα μάθουμε να σχεδιάζουμε μόνιμα και αποτελεσματικά τη διαχείριση των απορριμμάτων?
Πότε θα κλείσουμε τις αναρίθμητες χωματερές?
Πότε θα πάψουμε επιτέλους να σπρώχνουμε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί?
Μήπως όταν αυτά γίνουν θεριά να μας πνίξουν?
Τότε θα είναι αργά.
Μήπως κάποιοι θα πρέπει να αλλάξουν χούι και αν δεν μπορούν?
Τότε πετάξτε τα σκουπίδια σας έξω από την πόρτα τους.

ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΕΝΗ ΒΛΕΠΕΤΕ ΧΑΡΤΗ



ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΣΤΕΝΗ ΔΙΡΦΥΟΣ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΧΑΛΚΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ Ή ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΚΗΣ ΣΤΡΙΒΕΤΕ ΔΕΞΙΑ(ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΝΑΚΙΔΑ). ΠΕΡΝΑΤΕ ΤΟΝ ΒΑΤΩΝΤΑ ΚΑΙ ΣΕ 14 ΠΕΡΙΠΟΥ ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ 8Α ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕΝΟΙ.ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΔΕΞΙΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑ 8 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ ΟΠΟΤΕ ΦΤΑΝΕΤΕ ΣΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΣΑΣ!!

Αντίστροφη μέτρηση για τους θεριακλήδες

thumb
Πέντε ημέρες έμειναν μέχρι τη γενική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας, καφέ, μπαρ, καφενεία καθώς και εστιατόρια.
Η εκστρατεία ενημέρωσης για το τι θα ισχύει από την 1η Σπτεμβίου έχει ήδη ξεκινήσει και το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να συζητήσει άμεσα με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με την ΓΕΣΕΒΕ προκειμένου να αποφασιστούν οι ποινές που θα επιβάλλονται σε κάθε περίπτωση.
Το υπουργείο θα δώσει επίσης ιδιαίτερο βάρος στους ελέγχους τους οποίους θα αναλάβει η αστυνομία, η δημοτική αστυνομία και το λιμενικό σώμα καθώς εκτιμά ότι η αποτυχία του προηγούμενου αντικαπνιστικού νόμου οφειλόταν στο γεγονός ότι δεν έγιναν αυστηροί έλεγχοι.
Στο μεταξύ, στα καζίνο και στα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης, άνω των 300 τ.μ., τα μέτρα θα εφαρμοστούν, αφού δοθεί περιθώριο οκτώ μηνών στους ιδιοκτήτες του για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

ΠΗΓΗ ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ

Νέα μελέτη για τα οφέλη του νερού στο αδυνάτισμα






http://img.protothema.gr
Νέα έρευνα επιστημόνων από τη Βιρτζίνια υποστηρίζουν ότι δύο ποτήρια νερό πριν το φαγητό βοηθάνε στην απώλεια περισσότερο κιλών. Με αυτή τη ποσότητα νερού μπορεί να καταναλωθούν λιγότερες θερμίδες ακόμη και με το ίδιο διαιτολόγιο.

Στη μελέτη συμμετείχαν άντρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 55 ετών, που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και οι δύο ακολούθησαν την ίδια δίαιτα αδυνατίσματος, αλλά η μία έπινε δύο ποτήρια νερό πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα.

Έπειτα από 12 εβδομάδες, όσοι έπιναν νερό είχαν χάσει κατά μέσον όρο 7 κιλά έναντι 5 κιλών που είχαν χάσει οι υπόλοιποι μια διαφορά σχεδόν 30%.

Οι ερευνητές σκέφτηκαν να πραγματοποιήσουν την σύγκριση όταν διάβασαν τα ευρήματα προγενέστερης μελέτης, η οποία είχε δείξει πως όταν πίνουμε νερό πριν φάμε, καταναλώνουμε 75 έως 90 θερμίδες λιγότερες σε κάθε γεύμα.
 «Το να πίνει κανείς περισσότερο νερό είναι μια απλή στρατηγική που μπορεί να βοηθήσει όσους προσπαθούν να αδυνατίσουν», λέει η δρ Ντέιβι. «Δεν λέμε πιείτε περισσότερο νερό για να λιώσετε το σωματικό λίπος σας. Σίγουρα όμως το νερό μπορεί να βοηθήσει όποιον θέλει να αδυνατίσει, να τρώει λιγότερο».

Η μελέτη παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, στη Βοστώνη.

Έπειτα από έναν χρόνο, όσοι εθελοντές εξακολουθούσαν να πίνουν νερό πριν φάνε, όχι μόνο δεν ξαναπάχυναν, αλλά παρ’ ότι σταμάτησαν τη δίαιτα έχασαν ακόμα 1 κιλό κατά μέσον όρο.

Εξαντλείται το ήλιον στη γη



http://img.protothema.gr
Τα αποθέματα του ηλίου στη Γη εξαντλούνται και οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στον άνθρωπο, ο οποίος αντί να μεριμνά να χρησιμοποιεί λελογισμένα το πολύτιμο αέριο, αντιθέτως, το σπαταλά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, αν συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ήλιον όχι για όσες χρήσεις μάς είναι απαραίτητο (π.χ. σε ιατρικά μηχανήματα, σε διαστημόπλοια και σε διαστημικά τηλεσκόπια) αλλά, για παράδειγμα, για να γεμίζουμε μπαλόνια, σε 20-25 χρόνια στον πλανήτη δεν θα υπάρχει ίχνος του αερίου.

Δυστυχώς το ήλιον ανήκει στα μη ανανεώσιμα αέρια ενώ το γεγονός ότι πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές καθιστά ασύμφορη την προσπάθεια ανακύκλωσής του.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η εξαφάνιση του αερίου θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα αφού μπορεί να βρεθούν κάποια υποκατάστατα για ορισμένες εφαρμογές του αλλά για τις σημαντικότερες εξ αυτών (όπως τα ιατρικά μηχανήματα) δεν μπορεί να υπάρξει υποκατάστατο.

Επιστήμονες «έσπασαν» το DNA του σιταριού




Επιστήμονες ανακάλυψαν τη γενετική ακολουθία του σιταριού και δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθούν για να βελτιωθούν οι σπόροι και οι σοδειές.
Ο χάρτης του γονιδιώματος αφορά το σιτάρι της ποικιλίας Chinese Spring και προσφέρει στους επιστήμονες και στις εταιρείες που ασχολούνται με τις διασταυρώσεις των ποικιλιών, πρόσβαση στο 95% όλων των γονιδίων του σιταριού. Θα μπορέσουν έτσι να βρουν τρόπους για να παραγάγουν πιο ανθεκτικούς και αποδοτικούς σπόρους ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων.
«Οι πληροφορίες που συγκεντρώσαμε θα είναι ανεκτίμητες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων», δήλωσε ο Νιλ Χολ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, ο οποίος συμμετείχε στη βρετανική ερευνητική ομάδα που χαρτογράφησε το γονιδίωμα του σιταριού.
Ο Χολ δήλωσε πως τα δεδομένα της γονιδιακής ακολουθίας του σιταριού Chinese Spring θα επιτρέψει στους ερευνητές να εξετάσουν τις διαφορές ανάμεσα σε ποικιλίες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
«Κατανοώντας τις γενετικές διαφορές ανάμεσα σε ποικιλίες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορούμε να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε νέους τύπους σιταριού που θα μπορούν να αντεπεξέρχονται καλύτερα στην ξηρασία και την αλμυρότητα του εδάφους ή θα έχουν καλύτερες αποδόσεις και θα προσφέρουν μεγαλύτερες σοδειές», δήλωσε ο Χολ.
Στο παρελθόν, το γονιδίωμα του σιταριού θεωρούνταν αδύνατο να χαρτογραφηθεί εξαιτίας του μεγέθους του. Αποτελείται από 17 εκατομμύρια βασικά ζεύγη των χημικών που αποτελούν το DNA, πέντε φορές περισσότερα απ' ό,τι το ανθρώπινο γονιδίωμα, έτσι η εύρεση του γενετικού του κώδικα είναι ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα χαρτογράφησης γονιδιώματος που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα.ΠΗΓΗ¨ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ο καιρός κρύωσε και οι εκδρομές στο βουνό έχουν γίνει πλέον must. Ένα πολύ όμορφο μέρος, όπου αναγκασικά θα αφήσετε το αυτοκίνητο κατά μέρος και θα περπατήσετε ανάμεσα στην υπκνή βλάστηση, είναι το όρος Δίρφυς στην Εύβοια και το χωριό Στενή. Ένας τόπος προνομιούχος, με πλατάνια, καστανιές έλατα, φαράγγια, ψηλές κορφές, ένα πέρασμα στην ανατολική Εύβοια και και το Αιγαίο. Η Στενή απέχει από τη Χαλκίδα 30 χλμ. Η διαδρομή από τη Χαλκίδα περνά από τη Νέα Αρτάκη κι έπειτα πηγαίνει ανατολικά προς Βατώντα, Καθενούς, Κάτω και Ανω Στενή.
Τις Κυριακές το καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» (υψόμετρο 1.120) της Δίρφυος, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, γεμίζει κόσμο -Χαλκιδαίους και Αθηναίους κυρίως που απολαμβάνουν την ημερήσια εκδρομή τους εδώ, κάθε εποχή του χρόνου.

Το καταφύγιο βρίσκεται 7 χλμ. βόρεια της Στενής, στη θέση Λειρί, και έχει μαγευτική θέα προς την ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Επίσης είναι η αφετηρία της πεζοπορικής διαδρομής που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή, στο Δέλφι, στα 1.743 μ.dirfis Φυσικά ελάχιστοι είναι αυτοί που δοκιμάζουν την ανάβαση, αν και η κατάληξή της είναι... θεϊκή! Κι αυτό γιατί κατά τη μυθολογία το Δέλφι, μεταξύ άλλων, διεκδικεί την τέλεση του γάμου του Δία και της Ηρας. Είτε κερδίζει είτε όχι, ο μύθος λέει πως η κορυφή ήταν αφιερωμένη στην Ηρα και υπήρχε εκεί ο εντυπωσιακός ναός της Διρφύας Ηρας. Σήμερα οι ορειβάτες και οι περιπατητές μιλούν για άλλα πράγματα και κυρίως για τον απρόβλεπτο καιρό, αφού είναι γνωστό πως εκεί "κρατιέται" η κακοκαιρία και δεν φτάνει μέχρι την Αθήνα.

Δεν είναι όμως μόνο η εντυπωσιακή κορυφή και το καταφύγιο που έχουν ενδιαφέρον. Είναι και η ωραία ανηφορική διαδρομή από τη Στενή μέχρι εκεί, ανάμεσα στις καστανιές, τις κερασιές και τα έλατα. Το σημείο στάσης είναι το Διάσελο στα 1.000 μ. υψόμετρο περίπου. Εκεί ξεκινά ο χωματόδρομος που οδηγεί στο καταφύγιο έπειτα από 2 χλμ. Τον χειμώνα ακόμη και όχημα 4x4 δύσκολα περνάει, οπότε θα περπατήσετε και θα το απολαύσετε! Ο βράχος της Στενής που λέγεται Καραούλι συζητιέται πλέον συχνά στις παρέες των αναρριχητών, αφού είναι αναρριχητικό πεδίο και αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους.

Το πέτρωμά του είναι ασβεστολιθικό, το ύψος του φτάνει μέχρι και τα 80 μέτρα και έχει γύρω στις 20 διανοιγμένες διαδρομές, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ανοξείδωτες πλακέτες και βύσματα. Παράλληλα στα σκαριά είναι η οργάνωση και άλλων βράχων. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στον ΕΟΣ Χαλκίδας και στο καταφύγιο.
Το κορυφαίο μονοπάτι της περιοχής είναι αυτό που ξεκινά από το καταφύγιο και οδηγεί στην κορυφή Δέλφι έπειτα από 2,5 ώρες περίπου. Και από τη Στενή όμως ξεκινούν υπέροχες διαδρομές, κάποιεςείναι και σηματοδοτημένες. Πρόκειται για το Σ1 το οποίο πηγαίνει στο καταφύγιο έπειτα από 2 ώρες, το Σ2 το οποίο επίσης οδηγεί στο καταφύγιο έπειτα από 2 ώρες περνώντας όμως από το καστανοδάσος και το Σ3 το οποίο ανηφορίζει προς τις κορυφές του Ξηροβουνίου ή την πηγή Κόνισμα του Ξηροβουνίου. Ενδιαφέρον μονοπάτι είναι και αυτό στο φαράγγι της Αγάλης. Βρίσκεσαι στη μέση της Εύβοιας, ανάμεσα σε δύο βουνά, τη μεγάλη Δίρφυ και το μικρό Ξηροβούνι, στη Στενή. Ενα πεδίο δραστηριοτήτων που δεν έχει ακόμη οργανωθεί, αποτελεί πάντως έναν μικρό παράδεισο για τους φυσιολάτρες.

Κατά μήκος του δρόμου παρατάσσονται οι μικροπωλητές με τα τοπικά προϊόντα και οι... ψήστες των εστιατορίων που ειδικεύονται στη σούβλα και καλούν τους περαστικούς για κρασί και κρεατικά.

anw steniΤο Στενιώτικο ρέμα διασχίζει το χωριό και προς το τέλος του οικισμού δημιουργεί πλατώματα με πανύψηλα πλατάνια τα οποία προσφέρονται για απολαυστικούς περιπάτους. Ωραίο περίπατο μπορείτε να κάνετε και στο καστανοδάσος της Στενής, το οποίο έχει χαρακτηριστεί αισθητικό, έχει έκταση 4.500 στρέμματα ή και περισσότερα σύμφωνα με πολλούς, πυκνή βλάστηση που αποτελείται κυρίως από κεφαλληνιακή ελάτη και καστανιά και έχουν παρατηρηθεί δεκάδες είδη πουλιών.

Βόλτες θα κάνετε και μέσα στο χωριό της Ανω Στενής για να δείτε τα παλιά σπίτια, την πλατεία με τα καφέ όπου περνούν τις ώρες τους ντόπιοι κι επισκέπτες και φυσικά τις βρύσες.

Οι πιο διάσημες είναι η βρύση του Νταβέλη και η βρύση του Γιατρού επάνω στον δρόμο και δίπλα στο εκκλησάκι απ όπου αρκετοί Χαλκιδαίοι γεμίζουν μπουκάλια και μπετόνια
αποφεύγοντας το νερό της πόλης.
ΠΗΓΗ maior.gr

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να διαλυθούν στην θάλασσα τα σκουπίδια ;

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να διαλυθούν στην θάλασσα τα σκουπίδια που οι περισσότεροι αφήνουμε στις ακτές  και ρίχνουμε στην θάλασσα ;


Πόσα χρόνια χρειάζονται για να διαλυθούν στην θάλασσα τα σκουπίδια  ;
                                                                            ΠΗΓΗ asxetos.gr

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ

Αρκετοί παραγωγοί του νομού Καρδίτσας ανησυχούν για τις καλλιέργειές του καθώς απειλούνται από το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι, που εμφανίστηκε αυτή την περίοδο σε βαμβακοφυτείες.

Σήμερα, εκπρόσωποι της Νομαρχίας επισκέφθηκαν τα Τοπικά Διαμερίσματα Ορφανών, Φύλλου, Ιτέας, Πετρίνου, Αγίου Δημητρίου και Βλοχού, μετέβησαν επί τόπου σε βαμβακοφυτείες και ήλεγξαν τις προσβολές από το πράσινο, αλλά κυρίως από το ρόδινο σκουλήκι.

Στη συνέχεια, έδωσαν τις απαραίτητες οδηγίες στους παραγωγούς για τον εντοπισμό της προσβολής του ρόδινου σκουληκιού, που είναι πιο πολύπλοκος απ’ ό,τι στην περίπτωση του πράσινου σκουληκιού, αλλά και για την καταπολέμησή του, εφόσον παραστεί ανάγκη. Δηλαδή, οι ψεκασμοί να γίνονται στη σωστή χρονική περίοδο, όταν πρωτοεμφανίζεται το ρόδινο σκουλήκι και με τη σωστή δοσολογία των φυτοφαρμάκων, που χρησιμοποιούνται.

Οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας συνέστησαν ψυχραιμία στους παραγωγούς και πρότειναν, κυρίως σ' αυτούς των βορειοανατολικών περιοχών του Νομού, στα σύνορα με το Νομό Λάρισας, από την περιοχή της Λεύκης μέχρι την περιοχή του Βλοχού (χωρίς φυσικά να αποκλείεται η προληπτική παρακολούθηση και ο έλεγχος των βαμβακοφυτειών και των άλλων περιοχών), να τις επισκέπτονται και να κάνουν δειγματοληψία.Πηγή ΘΕΜΑ

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΝΕΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Η  συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή 20-8-2010 στη Στενή του Δήμου Διρφύων  ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ με ευθύνη των καλλιτεχνών και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4-9-2010 την ίδια ώρα στον ίδιο χώρο.Τιμή εισιτηρίου 10 ευρώ

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ

ΓΙΟΡΤΗ ΜΕΛΙΟΥ 2010



Σα σε κυβέρτι γυάλινο μέσα μου σάλευε η ψυχή,πασίχαρο μελίσσι,που όλο κρυφά πληθαίνοντας,γυρεύει σμάρια ωσάν τσαμπιά στα δέντρα ν αμολήσει.
Αυτά τα λόγια του ΆΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ χαρακτήριζαν τη βράδια της γιορτής.
Αντρες γυναίκες και παιδιά, σιγά σιγά σαν του μελισσιού τα σμάρια ανηφόρησαν και  κυριολεκτικά κατέκλυσαν την αυλή του  σχολείου όπου τα παιδιά μας εργάζονται και παίζουν όλο το χρόνο σαν ένα μελίσσι.
Τη βραδιά της γιορτής όλοι μας πραγματικά γίναμε ένα πασίχαρο μελίσσι για νά ρθουν τα λόγια του ποιητή να δέσουν με την εκδήλωση.
Στις 31 Ιουλίου 2010 πραγματοποιήθηκε στη ΣΤΕΝΉ η 4η γιορτή μελιού.
Οι μέλισσες δουλεύοντας με αγάπη, μεράκι, συνεργασία,τάξη, αρχές και κανόνες δημιουργούν το πιο γλυκό προϊόν το μέλι και το βράδυ εκείνο με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη συνεχίσαμε  αυτή τη φορά όλοι μαζί (ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΑΙΤΕΡΙΣΜΟΣ,ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟΣ-ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ , ΕΝΩΣΗ ΔΙΡΦΥΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΔΙΡΦΥΩΝ) για τέταρτη  χρονιά να γιορτάζουμε και να υμνούμε τη μέλισσα, αφού το χωριό μας είναι μελισσοχώρι και αρκετές οικογένειες ζουν από την εργατική μέλισσα.
Οι Στενιώτες μελισσοκόμοι όχι μόνο ζουν από την μέλισσα αλλά μαγεύονται και παραδειγματίζονται από τον τρόπο ζωής του μελισσοσμήνους.
Μόνο ένας μελισσοκόμος μπορεί να αντιληφθεί αυτή την μαγεία..Όταν παρατηρεί τη γέννα και τα αυγά της ημέρας της μάνας-βασίλισσας,τις εργάτριες  να χτίζουν τα κελιά τους και να κουβαλάνε τη γύρη,νέκταρ και μελίτωμα,τα βασιλικά κελιά,την αρμονική επικοινωνία των μελισσών,τα σφραγισμένα μέλια
Πόσα κρύβει μέσα της η κυψέλη!!!!!
Πόση μαγεία!!!
Κανένας ζωντανός οργανισμός δεν συμπεριλήφθηκε στις παροιμίες μας στην λογοτεχνία, στα παραμύθια μας όπως η μέλισσα.
Γιατί¨ " η ζωή είναι ένα λουλούδι κι ο έρωτας το μέλι του"
Γιατί " Το κάστανο θέλει κρασί .
            και το καρύδι μέλι
.           και το κορίτσι φίλημα
            πρωί και μεσημέρι.
Πολλά τα παραδείγματα απ τη ζωή της μέλισσας "εργατικότητα,νοικοκυροσύνη,συνεργασία,σεβασμός,πειθαρχεία στις αρχές της κοινωνίας τους και το κυριότερο προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος.
Ευχές στα παιδιά μας ,στις νέες γενιές που ακολουθούν,να έχουν τη μέλισσα φωτεινό παράδειγμα και πάντα τη ΠΡΟΚΟΠΗ της.
Γιατί όπως λέει και η Λιλίκα Ιακωβίδου σε ένα ποίημά της.
"Και νά ρθεις με την άνοιξη χειραγκαλιά πιασμένος
να φέρνεις τα άνθη του Μαγιού το μέλι που ανασταίνει."
.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όλους όσους βοήθησαν στο να έχει επιτυχία η γιορτή
Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς της εκδήλωσης.
 "ΕΠΙΠΛΟ ΓΕΡΑΚΙΝΗΣ ΑΕ"
ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ 'ΚΑΤΣΑΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ"
ΕΤΑΙΡΕΙΑ 'HQF ΚΑΝΑΚΗΣ ΜΙΜΙΚΟΣ"
ΑΛΕΥΡΟΜΥΛΟΙ ΑΥΛΙΔΑΣ "ΓΙΑΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ"
DemoCom.
 ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΑ ΒΑΓΙΑΣ Δ και ΒΑΓΙΑΣ Ι.
ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΓΙΑΜΑ ΠΡΟΚΟΠΗ και ΜΠΑΚΡΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΣ.
ΟΝΑΡ. ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΙ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΡΛΑΤΗΡΑ.
SUPER MARKET NTOΒΡΟΥ ΑΝΝΑ..
ΗΟΤEL ΣΤΕΝΗ ΓΕΡΑΚΙΝΗ Α.

Κυριακή 1 Αυγούστου 2010

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΡΑΝΤΙΣΜΑΤΑ




Ημέρα συλλογικής διαμαρτυρίας είναι η Δευτέρα 2 Αυγούστου για τους μελισσοκόμους της χώρας που αντιδρούν στα παράνομα ραντίσματα των αγροτών. Οι μελισσοκόμοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον όχι μόνο του δικού τους επαγγέλματος, αλλά και για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα, που προκαλείται από την ασυδοσία ορισμένων αγροτών που ραντίζουν σε μέρες και περιοχές με παράνομα φυτοφάρμακα.

Οι μελισσοκόμοι ζητούν από την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές να φροντίσουν ώστε να εφαρμοστούν οι οδηγίες που ορίζουν, το ράντισμα να γίνεται μόνο πριν η μετά την ανθοφορία, μετά την δύση του ηλίου, που δεν πετούν οι μέλισσες, και ράντισμα με όσο το δυνατόν λιγότερο τοξικά φάρμακα.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι η εμβάπτιση των σπόρων σε νεονικοτινοειδή φάρμακα, έχει σαν αποτέλεσμα οι ουσίες αυτές να μπαίνουν στους ιστούς των φυτών και να καταλήγουν και στο άνθος σκοτώνοντας τις μέλισσες.. Αυτή η αλόγιστη χρήση, έχει σαν πρώτη καταστροφική συνέπεια την μέλισσα. Όταν πεθάνει η μέλισσα δεν θα υπάρχει επικονιαστής για τα φυτά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα φυτά και τα αγροτικά προϊόντα να μην παράγουν τις ποσότητες που παράγουν σήμερα.

Σε χώρες μάλιστα του εξωτερικού όπου δεν υιοθετήθηκαν εγκαίρως μέτρα για τον περιορισμός της χρήσης παράνομων φυτοφαρμάκων, οι αγρότες να πληρώνουν τους μελισσοκόμους να πάνε μέλισσες κοντά σε καλλιέργειες για να υπάρξει σωστή επικονίαση.

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης σε μελισσοσμήνη και τέταρτη σε παραγωγή μελιού και το πρόβλημα γίνεται ακόμα και πιο αισθητό καθώς σε καιρούς δύσκολους για την οικονομία, λόγο μειωμένης παραγωγής μελιού εξ αιτίας των φυτοφαρμάκων, και φυσικά ούτε και οι μελισσοκόμοι να γίνονται ακόμα φτωχότεροι λόγο της κατάστασης αυτής.
πηγή   πρώτο θέμα