Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επίσκεψη Κινητής Μονάδας Μαστογράφου στο Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που παρουσιάζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων περιστατικών υπολογίζεται σε 5.000 κάθε χρόνο.
Παρά την υψηλή ένταση εμφάνισης της εν λόγω ασθένειας, η επιτυχής αντιμετώπισή της τα τελευταία χρόνια προδιαγράφει ιδιαίτερα ενθαρρυντικές προοπτικές, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει για πάρα πολλά χρόνια, ενώ η ποιότητα της ζωής τους θα επηρεαστεί ελάχιστα.
Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι που σημείωσε η ιατρική επιστήμη, οι οποίες οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις αυξάνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να εντοπίζεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, όταν δηλαδή οι θεραπείες έχουν τη δυνατότητα να είναι πιο αποτελεσματικές και, άρα, να οδηγήσουν στην ίαση με μεγαλύτερες πιθανότητες.
Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία φαίνεται να μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια, σε ποσοστό που φθάνει έως το 30%. Όλες οι επιστημονικές εταιρείες συνιστούν στις γυναίκες από την ηλικία των 40 ετών και άνω να υποβάλλονται σε τακτικό προληπτικό έλεγχο με μαστογραφία, κάθε ένα ή δύο χρόνια.
Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο, ενώ η τεχνολογία των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται δεν επιτρέπει την εκπομπή παρά μόνον μιας εξαιρετικά χαμηλής δέσμης ακτινοβολίας.
Στη χώρα μας, το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο, στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου, εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους οικονομικής φύσης κυρίως, οι οποίοι καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα μία δύσκολη υπόθεση.

Προς ενίσχυση των γυναικών που, λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων, αλλά και οικονομικών προβλημάτων, δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, διασφαλίζοντας χορηγία από την εταιρεία καλλυντικών AVON, κατασκεύασε και εξόπλισε με σύγχρονα μηχανήματα μία κινητή μονάδα μαστογράφου.
Σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία χρηματοδοτεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η μονάδα περιοδεύει σε δήμους της χώρας μας και προσφέρει δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο στις γυναίκες που το έχουν ανάγκη.

Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η μονάδα μαστογράφου ξεκινά το ταξίδι της με πρώτο σταθμό το Δήμο Διρφύων- Μεσσαπίων. Στις 17 και 18 Φεβρουαρίου 2016, λοιπόν, γυναίκες που συγκεντρώνουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως αυτές περιγράφονται αναλυτικά στη συνέχεια, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε δωρεάν μαστογραφία, έμπροσθεν του Δημαρχείου στην πόλη των Ψαχνών.
Τηλέφωνα για ραντεβού: 22283-50203 (10:00-13:00, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες).
Τα ραντεβού θα κλείνονται από τις 8 έως και τις 15 Φεβρουαρίου 2016.
Απαραίτητες Προϋποθέσεις για τη Διενέργεια του Μαστογραφικού Ελέγχου
(θα πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά)
  • Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
  • Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
  • Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Φιλοδοξία μας είναι να διασφαλίσουμε την εξέταση για όσο το δυνατόν περισσότερες Ελληνίδες, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου