Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Ο καιρός κρύωσε και οι εκδρομές στο βουνό έχουν γίνει πλέον must. Ένα πολύ όμορφο μέρος, όπου αναγκασικά θα αφήσετε το αυτοκίνητο κατά μέρος και θα περπατήσετε ανάμεσα στην υπκνή βλάστηση, είναι το όρος Δίρφυς στην Εύβοια και το χωριό Στενή. Ένας τόπος προνομιούχος, με πλατάνια, καστανιές έλατα, φαράγγια, ψηλές κορφές, ένα πέρασμα στην ανατολική Εύβοια και και το Αιγαίο. Η Στενή απέχει από τη Χαλκίδα 30 χλμ. Η διαδρομή από τη Χαλκίδα περνά από τη Νέα Αρτάκη κι έπειτα πηγαίνει ανατολικά προς Βατώντα, Καθενούς, Κάτω και Ανω Στενή.
Τις Κυριακές το καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» (υψόμετρο 1.120) της Δίρφυος, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, γεμίζει κόσμο -Χαλκιδαίους και Αθηναίους κυρίως που απολαμβάνουν την ημερήσια εκδρομή τους εδώ, κάθε εποχή του χρόνου.

Το καταφύγιο βρίσκεται 7 χλμ. βόρεια της Στενής, στη θέση Λειρί, και έχει μαγευτική θέα προς την ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Επίσης είναι η αφετηρία της πεζοπορικής διαδρομής που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή, στο Δέλφι, στα 1.743 μ.dirfis Φυσικά ελάχιστοι είναι αυτοί που δοκιμάζουν την ανάβαση, αν και η κατάληξή της είναι... θεϊκή! Κι αυτό γιατί κατά τη μυθολογία το Δέλφι, μεταξύ άλλων, διεκδικεί την τέλεση του γάμου του Δία και της Ηρας. Είτε κερδίζει είτε όχι, ο μύθος λέει πως η κορυφή ήταν αφιερωμένη στην Ηρα και υπήρχε εκεί ο εντυπωσιακός ναός της Διρφύας Ηρας. Σήμερα οι ορειβάτες και οι περιπατητές μιλούν για άλλα πράγματα και κυρίως για τον απρόβλεπτο καιρό, αφού είναι γνωστό πως εκεί "κρατιέται" η κακοκαιρία και δεν φτάνει μέχρι την Αθήνα.

Δεν είναι όμως μόνο η εντυπωσιακή κορυφή και το καταφύγιο που έχουν ενδιαφέρον. Είναι και η ωραία ανηφορική διαδρομή από τη Στενή μέχρι εκεί, ανάμεσα στις καστανιές, τις κερασιές και τα έλατα. Το σημείο στάσης είναι το Διάσελο στα 1.000 μ. υψόμετρο περίπου. Εκεί ξεκινά ο χωματόδρομος που οδηγεί στο καταφύγιο έπειτα από 2 χλμ. Τον χειμώνα ακόμη και όχημα 4x4 δύσκολα περνάει, οπότε θα περπατήσετε και θα το απολαύσετε! Ο βράχος της Στενής που λέγεται Καραούλι συζητιέται πλέον συχνά στις παρέες των αναρριχητών, αφού είναι αναρριχητικό πεδίο και αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους.

Το πέτρωμά του είναι ασβεστολιθικό, το ύψος του φτάνει μέχρι και τα 80 μέτρα και έχει γύρω στις 20 διανοιγμένες διαδρομές, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ανοξείδωτες πλακέτες και βύσματα. Παράλληλα στα σκαριά είναι η οργάνωση και άλλων βράχων. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στον ΕΟΣ Χαλκίδας και στο καταφύγιο.
Το κορυφαίο μονοπάτι της περιοχής είναι αυτό που ξεκινά από το καταφύγιο και οδηγεί στην κορυφή Δέλφι έπειτα από 2,5 ώρες περίπου. Και από τη Στενή όμως ξεκινούν υπέροχες διαδρομές, κάποιεςείναι και σηματοδοτημένες. Πρόκειται για το Σ1 το οποίο πηγαίνει στο καταφύγιο έπειτα από 2 ώρες, το Σ2 το οποίο επίσης οδηγεί στο καταφύγιο έπειτα από 2 ώρες περνώντας όμως από το καστανοδάσος και το Σ3 το οποίο ανηφορίζει προς τις κορυφές του Ξηροβουνίου ή την πηγή Κόνισμα του Ξηροβουνίου. Ενδιαφέρον μονοπάτι είναι και αυτό στο φαράγγι της Αγάλης. Βρίσκεσαι στη μέση της Εύβοιας, ανάμεσα σε δύο βουνά, τη μεγάλη Δίρφυ και το μικρό Ξηροβούνι, στη Στενή. Ενα πεδίο δραστηριοτήτων που δεν έχει ακόμη οργανωθεί, αποτελεί πάντως έναν μικρό παράδεισο για τους φυσιολάτρες.

Κατά μήκος του δρόμου παρατάσσονται οι μικροπωλητές με τα τοπικά προϊόντα και οι... ψήστες των εστιατορίων που ειδικεύονται στη σούβλα και καλούν τους περαστικούς για κρασί και κρεατικά.

anw steniΤο Στενιώτικο ρέμα διασχίζει το χωριό και προς το τέλος του οικισμού δημιουργεί πλατώματα με πανύψηλα πλατάνια τα οποία προσφέρονται για απολαυστικούς περιπάτους. Ωραίο περίπατο μπορείτε να κάνετε και στο καστανοδάσος της Στενής, το οποίο έχει χαρακτηριστεί αισθητικό, έχει έκταση 4.500 στρέμματα ή και περισσότερα σύμφωνα με πολλούς, πυκνή βλάστηση που αποτελείται κυρίως από κεφαλληνιακή ελάτη και καστανιά και έχουν παρατηρηθεί δεκάδες είδη πουλιών.

Βόλτες θα κάνετε και μέσα στο χωριό της Ανω Στενής για να δείτε τα παλιά σπίτια, την πλατεία με τα καφέ όπου περνούν τις ώρες τους ντόπιοι κι επισκέπτες και φυσικά τις βρύσες.

Οι πιο διάσημες είναι η βρύση του Νταβέλη και η βρύση του Γιατρού επάνω στον δρόμο και δίπλα στο εκκλησάκι απ όπου αρκετοί Χαλκιδαίοι γεμίζουν μπουκάλια και μπετόνια
αποφεύγοντας το νερό της πόλης.
ΠΗΓΗ maior.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου