Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Όσπρια και κρασί
...σε γευστικούς συνδυασμούς που θα σας ξαφνιάσουν ευχάριστα
ΤΗΣ MAΡΙΑΣ ΔΗΜΟΥ, ΟΙΝΟΧΟΟΥ,
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

ΕΝΑΣ ΣΟΜΕΛΙΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΣΑΣ
Πηγή αμύλου, πρωτεϊνών και φυτικών ινών, τα όσπρια διαδραματίζουν, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σημαντικό ρόλο στη διατροφή πολλών πολιτισμών. Ωστόσο, πολλοί, στο άκουσμά τους και μόνο, δυσανασχετούν. Ισως γιατί στο μυαλό τους έρχονται εικόνες από την παιδική τους ηλικία, τότε που οι φακές και η φασολάδα ήταν συχνά αιτία για γκρίνια.
Είναι αλήθεια ότι αρκετές οικογένειες δεν βάζουν συχνά κάποιο όσπριο στο τραπέζι τους. Και ακόμη πιο σπάνια αναζητούν το κατάλληλο κρασί για να τα συνοδεύσουν. Και όμως, υπάρχουν συνταγές με όσπρια που μπορούν να μας ξαφνιάσουν ευχάριστα και να μας δημιουργήσουν την επιθυμία να δοκιμάσουμε πρωτόγνωρους γευστικούς
Φασόλια Ξινόμαυρο
Λευκά, κόκκινα, μαύρα, μαυρομάτικα, γίγαντες ή μπαρμπουνοφάσουλα, όλα στη διάθεσή σας. Τα φασόλια μπορούν να μπουν στο καθημερινό τραπέζι με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν ποικιλοτρόπως με διάφορα κρασιά. Η παραδοσιακή φασολάδα, συνοδευμένη με φέτα ή ρέγκα, ταιριάζει πολύ με ένα αντίστοιχα παραδοσιακό Ξινόμαυρο. Οι γίγαντες πλακί, όπως και τα φασόλια χάντρες ή αλλιώς μπαρμπουνοφάσουλα, προτιμούν ένα ελαφρύ κόκκινο κρασί ή ένα καλοδομημένο ροζέ. Τα μαυρομάτικα παίζουν σε πολλά ταμπλό. Αν είναι σε σαλάτα με πολλά μυρωδικά ή μαγειρεμένα με χόρτα, συνοδεύονται με λευκά αρωματικά κρασιά, όπως ένα Μοσχάτο, ενώ, αν πλαισιώνονται με τόνο, προτιμούν ένα λιγότερο αρωματικό λευκό κρασί με δροσερή οξύτητα. Ομοίως και τα φασόλια πιάζ δεν θα πουν «όχι» σε ένα κομψό λευκό κρασί, όπως εκείνο που βασίζεται στον Ροδίτη. Για τις μέρες που έχετε «έθνικ διαθέσεις», συνοδεύστε τα φαλάφελ σας με ένα λευκό κρασί με μέτριο σώμα και ευχάριστα αρώματα, όπως ένα Σαββατιανό. Απολαύστε τα μεξικάνικα μπουρίτος με «ξελογιάστρες» Μαργαρίτες και το πικάντικο τσίλι κον κάρνε (κοκκινιστό με μοσχαρίσιο κιμά, τσίλι και φασόλια) με ένα πληθωρικό Cabernet Sauvignon. Και αν σας αρέσουν οι χορτοφαγικές επιλογές και αγαπάτε το τόφου, ανάλογα βέβαια με το έδεσμα που συνοδεύει, μπορείτε να το συνδυάσετε με σάκε ή λευκά κρασιά, αρωματικά, με ελαφρώς γλυκιά γεύση.
Ρεβίθια Semillon
Τα ρεβίθια, μαγειρεμένα με κρεμμύδι και λεμόνι, έχουν πλούσια γεύση, που συνδυάζει τη γλυκιά σπιρτάδα του κρεμμυδιού με την ευχάριστη οξύτητα του λεμονιού. Ταιριάξτε τα με ένα λευκό κρασί, πλούσιο και με ελαφρώς γλυκιά γεύση. Δώστε στο πιάτο σας έναν διεθνή χαρακτήρα και συνδυάστε το με κρασιά από ποικιλίες όπως Semillon ή Torrontes. Με την ίδια γευστική λογική μπορείτε να προσεγγίσετε τα ρεβίθια όταν είναι μαγειρεμένα με ρύζι. Αντιθέτως, αν τα προτιμάτε κοκκινιστά, αρτυμένα με πολλά μπαχαρικά, μη διστάσετε να δοκιμάσετε ένα πολυποικιλιακό ροζέ με... πικάντικες διαθέσεις.
Τα ρεβίθια όμως αποτελούν και θαυμάσια πρώτη ύλη για πολύ δημοφιλή εδέσματα, όπως οι ρεβιθοκεφτέδες και το χούμους. Τραγανοί και μυρωδάτοι, οι ρεβιθοκεφτέδες βρίσκουν το ταίρι τους σε ένα λευκό κρασί με μέτριο σώμα και καλή οξύτητα και φλερτάρουν επίμονα με μια παγωμένη μπίρα lager. Στην ελαφρώς πικρή και πλούσια γεύση της ενδίδει και το χούμους, αφού το ταχίνι και το σκόρδο που περιέχει απαιτούν ισχυρούς γευστικούς συνδυασμούς. Και αν η μπίρα δεν είναι η πρώτη σας επιλογή, ένα ποτήρι τσίπουρο είναι το πιο κατάλληλο ποτό για μια αραβική πίτα αλειμμένη με χούμους.
Φακές Pοδίτης
Η πιο γνωστή και δημοφιλής συνταγή για τις φακές είναι σε σούπα - χυλωμένες, με το ξίδι και το σκόρδο τους. Αυτό, βέβαια, είναι ένα πιάτο δύσκολο να συνδυαστεί με κρασί, λόγω της ρευστής υφής του αλλά και της έντονης γεύσης του ξιδιού που περιέχει. Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε ένα Ξινόμαυρο, οινοποιημένο με τον παραδοσιακό τρόπο, ή να δώσετε μια ευκαιρία σε ένα λευκό Νυχτέρι από τη Σαντορίνη, που, λόγω της οινοποίησής του, χαρακτηρίζεται από στοιχεία οξείδωσης. Οταν οι φακές συνδυάζονται με κρέας, όπως λουκάνικο, τότε η εκδοχή του κόκκινου κρασιού υπερισχύει. Και αν το κρέας έχει έντονη καπνιστή γεύση, όπως το απάκι και το σύγλινο, ένα κόκκινο κρασί από Syrah είναι μια πολύ καλή επιλογή. Στην περίπτωση που συνοδεύετε τις φακές σας με ψάρι, προτιμήστε το λευκό κρασί και, αν δεν σας αρέσουν οι οξειδωμένες νότες από το Νυχτέρι, δοκιμάστε ένα καλοδομημένο λευκό κρασί, όπως έναν Ροδίτη - Chardonnay. Τα λευκά κρασιά είναι επίσης καλή επιλογή όταν οι φακές συνδυάζονται με ρύζι. Το λεγόμενο φακόρυζο, ανάλογα με τα μυρωδικά που περιέχει, κατευθύνει και την επιλογή κρασιού. Από ένα «ειλικρινές» Σαββατιανό έως ένα αρωματικό Sauvignon Blanc - στην περίπτωση που η συνταγή έχει διανθιστεί με φύλλο δάφνης, μαϊντανό, ρίγανη ή βασιλικό. Ενας διαφορετικός τρόπος για να απολαύσετε τις φακές είναι σε σαλάτα, σε συνδυασμό με ντομάτα και άλλα λαχανικά. Στην περίπτωση αυτή, ένα ροζέ από Ξινόμαυρο δεν θα ήταν καθόλου κακή επιλογή.
Φάβα Ασύρτικο
Η βελούδινη υφή, η πληθωρική γεύση και η λεπτή επίγευσή της καθιστούν τη φάβα την «κομψότερη» των οσπρίων. Στην κλασική της εκδοχή περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, κρεμμύδι, μαϊντανό ή κάππαρη και ταιριάζει θαυμάσια με λευκά κρασιά από τις ποικιλίες Αθήρι, Αηδάνι και Ασύρτικο. Στην περίπτωση που συνοδεύεται από καραμελωμένα κρεμμύδια, η γεύση της γίνεται λίγο πιο γλυκιά και καλό θα ήταν το κρασί να έχει πιο πλούσια γεύση ή να είναι ελαφρώς πιο αλκοολικό. Αν πάλι έχετε νοσταλγήσει τη γεύση της θάλασσας, συνοδεύστε τη φάβα σας με λίγο χταπόδι και μείνετε πιστοί σε μια οινική επιλογή νησιωτικής προέλευσης.
Κουκιά Ρετσίνα
Τα κουκιά μπορούν να θεωρηθούν τα όσπρια του «περιθωρίου», γιατί δεν είναι «συμβατά» με όλους τους ανθρώπινους οργανισμούς (κυάμωση είναι μια δυσανεξία προς τα κουκιά οφειλόμενη σε έλλειψη ενός ενζύμου). Κρύβοντας όμως κάτω από τη σκληρή σάρκα τους έναν νόστιμο, βελούδινο καρπό, έχουν και αυτά το δικό τους πιστό κοινό. Οταν σερβίρονται με ξίδι και λαδορίγανη, είναι μεζές ταιριαστός με ρετσίνα, ενώ, όταν είναι μαγειρεμένα με ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο και δάφνη, δεν αρνούνται ένα γοητευτικό, αντίστοιχα, βελούδινο κρασί, όπως ένα Merlot.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου