Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Δυο ποτηράκια την ημέρα δίνουν ζωή

Νέα έρευνα δείχνει ότι ένα ως τρία ποτά την ημέρα αυξάνουν τη διάρκεια ζωής



ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Αλλη μια έρευνα προστίθεται σε προηγούμενες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και δείχνουν ότι η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ (1-3 ποτήρια κρασί ή 1-3 ποτά ημερησίως) έχει ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό, με αποτέλεσμα αυτοί που πίνουν λίγο να ζουν περισσότερο από εκείνους που δεν βάζουν ούτε μια σταγόνα αλκοόλ στο στόμα τους.

Ομάδα ερευνητών των Πανεπιστημίων του Τέξας και του Στάνφορντ μελέτησε την πορεία της υγείας 1.824 ατόμων ηλικίας 55-65 ετών σε διάστημα 20 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εκείνοι που καταναλώνουν ως τρία ποτά την ημέρα έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με εκείνους που δεν καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ. Σύμφωνα με τους ερευνητές για να λειτουργήσει η ευεργετική δράση του αλκοόλ στον οργανισμό πρέπει η κατανάλωσή του να είναι σταθερά 1-3 ποτά ημερησίως, αφού ακόμη και η περιστασιακή κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ έχει αντίθετα αποτελέσματα και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων. Οπως διαπιστώθηκε, εκείνοι που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ έχουν 49% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από ό,τι εκείνοι που πίνουν 1-3 ποτά ημερησίως. Εκείνοι που πίνουν περισσότερα από 1-3 ποτά ημερησίως έχουν 42% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νωρίτερα από εκείνους που πίνουν λιγότερο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι και το εύρημα ότι εκείνοι που πίνουν 1-3 ποτά ημερησίως έχουν αυξημένο προσδόκιμο ζωής σε σχέση με εκείνους που πίνουν κατά μέσον όρο λιγότερο από ένα ποτό ημερησίως.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ειδικά στα ηλικιωμένα άτομα η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να παραμένει αυστηρά στα 1-3 ποτά γιατί από εκεί και πέρα πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες εμφάνισης σοβαρών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα παρενέργειες από τις διάφορες φαρμακευτικές αγωγές που συνήθως λαμβάνει κάποιος μετά την ηλικία των 60 ετών.
πηγη Το Βημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου